blog -起承転結-

2023/10/06

第4回 姫路女学院中学校・高等学校「文化祭」鑑賞記 / The 4th Himeji International school festival

[summary]
I’m really looking forward to this day, because this will be the first time I take part in the festival. The festival is held over two days. The first day is for school students only, and the second day is open to the public. The audience got excited by performances from the guitar and mandolin club, the chorus  club, the brass band, and the dance club. I also saw class exhibitions. During lunch, students were able to eat a variety of food such as takoyaki, yakisoba, and even some items from the famous Lamp bakery. Our ALT from Poland also made traditional Polish pancakes (pancakes with apple in them). After the festival ended, we had closing ceremony, and we also held an opening ceremony for the new “Liberal Arts Center”, which included a tape cut with many guests present.

今日が来るのを楽しみにしていました。何せ初めて体験する姫路女学院文化祭です。ここ数日は「追い込み」でしょうか、昼休みや放課後を利用した準備や練習が続いたことで、日ごと活気・元気・熱気が校内に満ち溢れて来ていました。

本番1日目の校内文化祭は、女子校ならではの一人ひとりが輝く生き生きとした表現に圧倒されました。舞台発表のギター・マンドリン部、コーラス部、吹奏楽部の美しく楽しい演奏とダンス部の多彩なパフォーマンスに大歓声と手拍子、拍手喝采が止まない講堂でした。有志のユニークなパフォーマンスや高度なPOPダンスにも普段と違った積極的な姿を見ました。工夫を凝らした各クラス展示に大はしゃぎする生徒たち、歴史を知る沿革展、思わず足を止め鑑賞した文化部企画展、お茶会を開催しお点前を披露した茶道部、さらに見応えのある特別企画として、「姫路女学院における国際教育」、「姫路ハーベスト医療専門学校展示」がありました。昼休みは食品販売があり、事前に買っていた食券で美味しく安く、多くの生徒が屋外テントを利用してランチを楽しんでいました。地元有名BAKERY燈LANPさんの絶品パンをいただきました。また、今年はポーランド出身ALTが伝統的な焼き菓子、「プラツキ・ズ・ヤプカミ」も販売しました。すべて、行列のできる人気でした。午後からも、クラス企画と有志ステージがあり、大盛り上がりで1日目を終了しました。

その後、雰囲気を一新させ全校生徒が講堂に集合したところで、厳かな中、グローバル社会を先取りした本校に新たな歴史を刻む「姫路女学院リベラルアーツセンター」竣工式を行いました。その後、オープンセレモニーとしてご来賓の方々にご協力いただき、ギャラリー前にて “テープカット”を行いました。

ご来賓の本校リベラルアーツ特別顧問 不動美里様にはご祝辞を賜りました。また、オープニング記念のギャラリーには日本初とも言える貴重な作品を展示してくださいました、世界でご活躍される兵庫県在住の現代美術家 吉本直子様には「アーティストトーク」で自作品展示のご解説をいただくなど、何とも光栄で至福の時を過ごすことができました。

School Tour 等イベント申込みSchool Tour 等イベント申込み